1 mar. 2015

Până la sfârșitul anului o nouă mineriadă la Vâlcea?


O victorie cât un dezastru.

Bucurie mare în târgul Râmnicului. Exploatarea Minieră Berbești a trecut la C.E.T. Govora. Politicienii se întrec în declarații triumfale, iar domnul Pasat, președintele provizoriu al C.J. Vâlcea, declară cu patos: “…Vom avea parte de perioade mai bune decât până acum din punct de vedere social și economic”. Cine sunt artizanii acestei victorii? Buican consideră că daca nu ar fi ajuns liberalii în fruntea Consiliului Judetean, marea victorie nu ar fi fost posibilă în timp ce Costi Rădulescu evocă luptele inaintașilor PSD-iști pentru realizarea C.E. Vâlcea și transpirația guvernului. 

Datoria tansformă C.E.T. Govora în colonia C.E. Oltenia

În fond, vineri, s-a parafat o tentativă disperată fară alternative de a mai asigura pentru un timp cărbunele necesar funcționării C.E.T. Govora. Nimeni nu vrea să recunoască că situația este catastrofală și se ascund datele esențiale ale contractului. Dar să începem cu partea bună a tranzacției. Din datoria istorică a C.E.T.-ului față de C.E.O. de 221 milioane lei, se scot de la plată 43 milioane lei (dobânzi și penalități) rămânând 184 milioane de lei care trebuie plățiti în 10 ani, prima tranșă fiind de 6,7 milioane lei. Se transferă la C.E. Vâlcea, 1097 de angajați.

C.E.O. se restructurează scăpând de cea mai păguboasă exploatare minieră

C.E.O. realizează o parte din planul de restructurare extrem de dur, care debutează în această primavară. În primul rând scapă de cea mai costisitoare exploatare din cadrul complexului. Luna ianuarie 2015, cariera Berbești, exploata o tonă de cărbune la prețul de 106,86 lei, în timp ce media pe întregul C.E.O. este de 50,65 lei pe tonă. Lignitul pe care îl va folosi C.E.T. Govora va fi de două ori mai scump, preț care va crea din start probleme noului complex energetic.

Zece ani de sclavie

Precizăm și câteva date din contractul de transfer care are niște clauze care ne fac să credem că noul Complex Energetic Vâlcea va fi, în următorii 10 ani, o sucursală mascată a C.E.O. Orice decizie care privește compania, de restructurare, de divizare, de fuziune, sau orice contract încheiat trebuie aprobat de C.E.O. . În plus, C.E.T. Govora trebuie să depună rapoarte lunare dar și bilanțuri semestriale și anuale la C.E.O. . Există și o clauză specială conform căreia, dacă termenul de plată planificat se depasește cu șase luni, Exploatarea Minieră Berbești trece la C.E.O. , iar C.E.T. Govora rămâne fără combustibil. Mai trebuie precizat ca cei 1000 de angajați preluați trebuie să fie păstrați și retribuiți cu toate drepturile salariale pe care le-au avut la C.E.O. , cel puțin 1 an. Totodată, C.E. Vâlcea preia începând cu 1 martie 2015, toate obligațiile și cheltuielile legate de terenurile care vor fi afectate de exploatare, cât și cheltuielile necesare investițiilor pentru reintegrarea zonelor degradate. Aceste costuri sunt extrem de mari. Amintim că România se află într-o procedură de infringement impusă de UE pentru degradarea terenurilor din care se exploatează lignitul în nordul Olteniei.

Marele jaf de la C.E.T. Govora?

Situația de la C.E.T. Govora este extrem de tensionată întrucat conform tradiției, aici își câștigă existența un număr prea mare de oameni. Astfel, 1400 de angajați produc 200 de MW, în timp ce la C.E. Rovinari, 1600 de angajați produc 1300 de MW. Este evident că la C.E.O. cu aproximativ același număr de salariați, se produce de peste șase ori mai multă energie. Pe lângă toate acestea, a intrat pe fir și D.N.A. care trebuie să rezolve denuțurile făcute de cațiva foști membri ai consiliului de administrație. Este greu de crezut că aceste sesizări sunt rodul imaginației și, de aceea, considerăm că încă nu se știe precis cine vor fi colaboratorii domnului Ciurel, directorul de la C.E.O. . Oricum, contractul de transfer prevede un manager financiar subordonat C.E.O. , care va aproba fiecare leu cheltuit de C.E. Vâlcea.

Eficientizarea transportului cărbunelui, blocată

Interesantă este și situația transportului de cărbune care, conform denunțului, se face la prețuri total dezavantajoase pentru C.E.T. Întrucât s-a acumulat o mare datorie față de firma de transport și aceasta poate să ceară insolvență C.E.T.-ului, va fi aproape imposibil să se eficientizeze acest capitol de activitate.

Perspective incerte

Se apreciază că rezerva de cărbune ajunge pentru aproximativ zece ani, deci atât cât va dura și perioada de sclavie fata de C.E.O. . Dacă România va rămane în UE și se va continua programul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, locuitorii Râmnicului trebuie să se gândească serios la alternative de încălzire pentru perioada de iarnă. Să nu uitam că recent, F.M.I. , Comisia Europeană și Banca Mondială au cerut restucturarea severă a Complexului Energetic Oltenia și a Complexului Energetic Hunedoara. Pentru moment, guvernul a reușit să paseze și să atenueze aceste măsuri anunțând că va renunța în luna septembrie la acordul cu F.M.I. . În situația în care vom avea o schimbare de guvern, așa cum se anunță, conform declarațiilor presedintelui Iohannis, este sigur că noul executiv va reactiva acordul cu F.M.I. . Până la urmă tot va trebui să rezolvăm condițiile pe care le-am menționat mai sus. În această situație se va afla și C.E. Vâlcea, care este de fapt o sucursală a C.E.O. .

Este mult mai bine să anulăm festivitățile prilejuite de această preluare și să ne pregătim pentru o posibilă vizită a minerilor de la Berbești, care nu se vor mai duce la Târgu Jiu și vor veni la Râmnicu Vâlcea să-și ceară salariile. Oricum pentru C.E.T. , care nu a plătit până acum cărbunele la C.E.O. va fi extrem de greu să colecteze banii necesari pentru plata salariilor și cheltuielilor de la Berbești precum și plata ratei la C.E.O. . Dacă Oltchimul va continua să pâlpâie până la lichidare și nu va redeveni un client foarte important și bun platnic pentru C.E.T., doar o minune ne mai poate salva.

Cei care se ocupă de soarta județului, indiferent dacă au fost de stânga sau sunt de dreapta, s-au obișnuit să-și facă nevoile împotriva vântului. Suntem fleașcă până la brâu, dar nimeni nu pare să înțeleagă că trebuie să schimbăm direcția.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

StatCounter

Un produs Blogger.